Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

Ekspozitë nga Kazakistani në Shkup, falë ambasadorit shqiptar

Më 11gusht në muzeun arkeologjik në Shkup do të hapet një ekspozitë ekskluzive nga Muzeu Kombëtar i Republikës së Kazakistanit, me titull “Udhëtimi i njeriut të artë në muzetë përrëreth botës”.>

Fokusi i ekspozitës është zbulimi më i famshëm dhe më i rëndësishëm arkeologjik i Kazakistanit – Njeriu i Artë, i njohur edhe si Tutankhamun kazak, i datuar në shekullin e 5. Shkencëtarët e identifikojnë atë si një luftëtar 18-vjeçar të popullit Saka.

Bashkëpunimi në fjalë është inicuar nga ambasadori shqiptar në këtë shtet, Muharem Mexhiti i cili me një serë aktivitesh po promovon shtetin e Maqedonisë në Kazakistan. Në kuadër të aktiviteteve kulturore të ambasadës veçojmë edhe pjesmarrjen e artistëve nga të dyja vendet nëpër festivale të ndryshme, si psh: Pjesmarrja e valltarit profesionist nga Shkupi Shkëlqim Bajrami në festivalin Shashu me rastin e shënimit të 20 vjetorit të kryeqytetit të Kazakistanit Nur- Sulltan.

Në ekspozitën që do të jetë e hapur deri më 11 gusht të këtij viti do të do të shfaqen gjithsej 189 artikuj ekskluzivë,duke përfshirë: bizhuteritë, artikuj me mbishkrime unik, pajisjet ushtarake, pajisjet të kuajve, sende nga zejtaria tradicionale etj.