Kokëfortësia te fëmijët: Si t’i inkurajojmë prindërit të mos nxisin një sjellje të tillë

Praktika të caktuara prindërore mund të kontribuojnë në këtë. Domethënë, disa gabime ose modele të sjelljes të përdorura nga prindërit mund t’i bëjnë fëmijët edhe më kokëfortë dhe kështu të çojnë në probleme të caktuara me sjelljen ose kontrollin e emocioneve, shkruan Panacea.

Një nga këto gabime ka të bëjë me vendimmarrjen. Psikologët pohojnë se shumë prindër refuzojnë të ndajnë kontrollin, rrallëherë janë të gatshëm të pranojnë kur e kanë gabim, kryesisht kanë gjithmonë të drejtë dhe si të tillë nuk u japin fëmijëve mundësinë të ndiejnë se disa gjëra po i vendosin vetë.

Për shembull, nëse një fëmijë dëshiron të veshë këpucë në kopsht ose në shkollë që mund të mos përputhen me rrobat që ai ka veshur, psikologët këshillojnë prindërit që ata duhet t’i binden atyre dhe t’ia lejojnë. Siç thonë ata, marrja e vendimeve në dukje të padëmshme mund ta bëjë një fëmijë më të sigurt dhe më me vetëbesim.

Një gabim tjetër që bëjnë shumë prindër, shpesh në mënyrë të pandërgjegjshme, është mungesa e ndjeshmërisë. Disa vendime janë të panegociueshme, por ekziston një mënyrë që prindërit të marrin vendime autoritative pa qenë të pandjeshëm. Siç shpjegojnë psikologët, vërtetimi i ndjenjave të fëmijës e bën të kuptojë se gjithçka që ndjen është e rëndësishme. Sipas mendimit të tyre, prindërit duhet të tregojnë ndjeshmëri dhe të përpiqen të zhvillojnë të njëjtën gjë tek fëmijët e tyre.