Çfarë është sindroma e zemrës së thyer dhe si ndryshojnë simptomat nga sulmi në zemër?

Një zemër e shëndetshme është ajo që dërgon gjak rreth trupit, duke i siguruar atij oksigjenin dhe lëndët ushqyese që i nevojiten.

Zemra është gjithashtu përgjegjëse për largimin e ‘mbeturinave’. Një sërë faktorësh mund të ndikojnë në shëndetin e zemrës suaj, si një dietë e pashëndetshme e pasur me yndyra të ngopura dhe të përpunuara , ose mos ushtrimi i mjaftueshëm.

Por ka edhe një sërë faktorësh jashtë kontrollit tuaj që dihet se ndikojnë negativisht në zemër. Thuhet se hidhërimi i papritur i madh, zemërimi ekstrem apo edhe frika rrisin rrezikun e një personi për sindromën e zemrës së thyer.

Çfarë është sindroma e zemrës së thyer?

Kjo gjendje potencialisht kërcënuese për jetën ndodh kur një person përjeton stres akut të papritur që mund të dobësojë me shpejtësi muskulin e zemrës. Mund të jetë një histori popullore në filma, por rezulton se me të vërtetë ekziston një gjendje e njohur si një zemër e thyer.

Si kushdo që është përballur me dhimbje të tilla si humbja e një personi të dashur, ajo mund të jetë shkatërruese emocionalisht dhe të ndikojë në shëndetin e një personi. Ky trishtim ose humbje e fortë herë pas here mund të jetë aq dërrmuese sa që ndikon edhe në shëndetin fizik, duke përfshirë zemrën.

Çfarë e shkakton sindromën e zemrës së thyer?

Sindroma e zemrës së thyer mund të shkaktohet nga një vërshim i adrenalinës së hormonit të stresit. Studiuesit supozojnë se adrenalina bën që arteriet e zemrës të ngushtohen aq shumë sa të ndërpresin rrjedhën e gjakut në muskul.

Kjo shkakton një shqetësim psikologjik në trup, i cili shkakton dobësimin e muskujve të zemrës. Më pas mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me një atak në zemër, duke përfshirë shtrëngimin në gjoks ose gulçim.

“Adrenalina mund të lidhet drejtpërdrejt me qelizat e zemrës, duke shkaktuar që sasi të mëdha kalciumi të hyjnë në qeliza. Kjo marrje e madhe e kalciumit mund të parandalojë qelizat e zemrës të rrahin siç duhet”, shpjegon John Hopkins Medicine.

“Duket se efektet e adrenalinës në zemër gjatë sindromës së zemrës së thyer janë të përkohshme dhe plotësisht të kthyeshme – zemra zakonisht rimëkëmbet plotësisht brenda ditëve ose javëve”.

Sindroma e zemrës së thyer, e njohur gjithashtu si kardiomiopatia e stresit ose sindroma takotsubo, ndodh kur një person përjeton stres akut të papritur që mund të dobësojë me shpejtësi muskulin e zemrës.

Simptomat janë të ngjashme me një atak në zemër dhe përfshijnë:

  1. Dhimbje gjoksi
  2. Frymëmarrje e shkurtër
  3. Djersitje
  4. Marramendje.

Kush rrezikohet nga sindroma e zemrës së thyer?

“Ndërsa priremi të dëgjojmë për sindromën e zemrës së thyer kur dikush humbet bashkëshortin ose partnerin e tij prej kohësh, kjo mund të ndodhë edhe në situata të tjera”, thotë WebMD. Faqja shëndetësore shtoi: “Dikush mund ta kalojë atë pas një shkëputjeje të madhe, problemeve serioze financiare, humbjes së punës ose abuzimit në familje”.

“Mund të ndodhë gjithashtu në situata që ju bëjnë jashtëzakonisht të shqetësuar, si të folurit në publik, ose shumë të befasuar, siç është një festë surprizë”. Ata gjithashtu në rrezik përfshijnë këdo që ka pasur operacion ose probleme të tjera të mëdha fizike. /Telegrafi/