Muhamed Ali Jashari që u vra duke u përpjekur të shpëtonte shokun e tij të klasës, në listën e propozuar të emrave për rrugë në Shkup

Lista e emrave të rrugëve, shesheve, urave dhe ndërtesave të tjera të Qytetit të Shkupit gjithashtu përfshin emrin e të diplomuarit Muhamed Ali Jashari i cili vdiq në prill 2011 kur u përpoq të shpëtonte shokun e tij të klasës Darko, i cili u sulmua nga një grup studentësh në oborrin e shkollës “Zdravko Cvetkovski”.

Petar Manevski u dënua me 13 vjet burg për vrasjen e Jasharit, i cili shkaktoi vdekjen e maturantit me një gur.

Në 2013, filloi një fushatë në Facebook duke u bërë thirrje kandidatëve për kryetar të Shkupit për të ndërtuar një monument për një të ri shqiptar etnik i cili u vra ndërsa përpiqej të mbronte mikun e tij maqedonas nga sulmuesit.

“Mbajtja e kujtesës për punën e djalit të vdekur, e injoruar nga të gjitha institucionet përkatëse shtetërore që mund t’i japin kredi, do të kontribuojë në unitetin midis të gjithë njerëzve që jetojnë në Shkup dhe Maqedoni.” Para raundit të dytë të zgjedhjeve lokale, të cilat “Në Prill 7, për të premtuar ndërtimin e monumentit më pak modest në kujtim të heroizmit të 19-vjeçarit Muhamed Ali Jashari,” thuhet në faqen e Facebook krijuar për fushatën.

Petre Shilegov njoftoi se cilat do të ishin ndryshimet. Me miratimin e këtij ndryshimi, është propozuar që regjistri ekzistues i emrave të plotësohet me një total prej 571 emrash.

“Këshilli i Qytetit të Shkupit në seancën e ardhshme do të diskutojë ndryshimin në Listën e emrave të rrugëve, shesheve, urave dhe objekteve të tjera të infrastrukturës në zonën e Qytetit të Shkupit.

Lista përfshin emra të personaliteteve të shquara në fushën e trashëgimisë kulturore dhe historike urbane, kombëtare dhe botërore, ngjarje të rëndësishme në historinë maqedonase dhe botërore, emra të dhënë nga toponimet e qyteteve në vend dhe rajon dhe emra të tjerë.

Kjo shtesë në listë ka për qëllim të rrisë numrin e emrave të rrugëve dhe ngjarjeve që kanë lënë gjurmë në kontekstin historik dhe kulturor, si dhe anëtarëve të komuniteteve jo-shumicë që jetojnë në Shkup, por edhe numrin e toponimeve të rajoneve dhe rëndësia globale. Nga gjithsej 571 emra, 479 janë emra të personave të shquar, nga të cilët 79 janë emra femrash, ndërsa 92 emrat e mbetur janë emra termash që tregojnë ngjarje të rëndësishme, toponime dhe terma të tjerë.

Përveç listës, u kthyen edhe emrat e rrugëve nga periudha e solidaritetit dhe ndërtimit të Shkupit të pasluftës, të cilat u hoqën me vendimet e mëparshme të Këshillit të Qytetit. /Zhurnal/