Sa megapiksel i ka syri i njeriut?

Sipas shkencëtarit dhe fotografit Dr. Roger Clark, rezolucioni i syrit të njeriut është 576 megapiksel. Kjo është e madhe kur e krahasoni me 12 megapikselët e kamerës së një iPhone 7. Por çfarë do të thotë kjo, në të vërtetë? A është syri i njeriut vërtet analog me një aparat fotografik?

Një rezolucion 576 megapiksel do të thotë që për të krijuar një ekran me një pamje kaq të mprehtë dhe të qartë, saqë nuk mund të dalloni pikselët individualë, do t’ju duhet të grumbulloni 576 milionë pikselë në një zonë sa madhësia e fushës tuaj të shikimit. Për të arritur në numrin e tij, Dr. Clark supozoi mprehtësi vizuale optimale në të gjithë fushën e shikimit; domethënë, supozon se sytë tuaj po lëvizin rreth skenës përpara jush. Por me një shikim të vetëm të gjatësisë së fotografisë, rezolucioni bie në një fraksion të asaj: rreth 5–15 megapikselë.

Kjo sepse sytë tuaj kanë shumë të meta që nuk do të ishin të pranueshme në një aparat fotografik. Ju shihni rezolucion të lartë vetëm në një zonë shumë të vogël në qendër të shikimit tuaj, të quajtur fovea. Ju keni një pikë të verbër ku nervi juaj optik takohet me retinën tuaj. Ju lëvizni sytë rreth një skene jo vetëm për të marrë më shumë informacion, por për të korrigjuar këto papërsosmëri në sistemin tuaj vizual./discovery/