Jupiteri sonte ndodhet më afër Tokës pas gati 60 vjetësh

Jupiteri do të vijë në pikën e tij më të afërt me Tokën pas gati gjashtëdhjetë vjetësh, duke u dhënë një mundësi të shkëlqyer shikuesve të yjeve për të parë planetin më të madh në sistemin diellor.

Gjigandi i gazit do të jetë 590 milionë kilometra larg nga Toka më 26 shtator.

Adam Kobelski nga Qendra e Fluturimeve Hapësinore e NASA-s Marshall në ShBA thotë se katër hënat më të mëdha që rrotullohen rreth planetit – Ganymede, Europa, Io dhe Callisto – do të jenë gjithashtu të dukshme.

Jupiteri ka qenë i njohur për njerëzit si një dritë e ndritshme në qiell që nga kohërat e lashta, por Galileo Galilei ishte i pari që vëzhgoi planetin gjigant në detaje me një teleskop në vitin 1610.

Katër shekuj më vonë, lente më të mëdha dhe më të mira, si dhe anije kozmike si Voyagers dhe Juno, tani bëjnë vëzhgime të rregullta të planetit.

Nëse është kthjellët atëherë do të jeni në gjendje të bëni ashtu siç bëri Galileo, me një palë dylbi të cilësisë së mirë të mjaftueshme për të vëzhguar Jupiterin dhe katër hënat e tij.

Për ata që vështrojnë me sy të lirë, ka të ngjarë ta shohin Jupiterin dhe hënat e tij si drita shumë të ndritshme në qiell.

Një palë dylbi me zmadhim 7x do ta tregonin planetin si një disk të vogël në hapësirë.