ÇOJNË NË KANCER E MUTACIONE GJENETIKE/ BE ndalon tatuazhet me bojëra kimike nga 4 janari

Lajme jo të mira për biznesin e tatuazheve. BE do të ndalojë shumicën e bojërave të tyre. Nga 4 janari, përdorimi i 4,000 kimikateve do të ndalohet nga blloku sipas rregullores së tij kryesore për kimikatet REACH. BE thotë se disa nga kimikatet e paligjshme, të cilat gjenden në bojërat me ngjyra të tatuazheve, janë toksike dhe mund të çojnë në kancer ose mutacione gjenetike.

Midis tyre është alkooli izopropanol i cili gjendet në shumicën e pigmenteve me ngjyra të përdorura nga artistët e tatuazheve sot. Rregullat e reja mund të kenë një efekt shkatërrues në industrinë në Evropë, thonë artistët. Fabrizio Funelli, i cili drejton sallonin Funestik Tattoo Mania në Bruksel, tha se stilolapsi i tij i tatuazheve tani do të jetë i paligjshëm. Ai thotë se prodhuesit ende nuk kanë ofruar alternativa adekuate dhe ato që ofrohen mund të mos kenë të njëjtin efekt afatgjatë dhe gjallëri. Ai tha se mund të mos jetë në gjendje të vazhdojë të dizajnojë tatuazhet e tij të markës neo-japoneze nga Viti i Ri. Të tjerëve u është dashur të largojnë klientët tashmë që dëshironin tatuazhe të plota ose tatuazhe të mëdha që mund të zgjasin me muaj, duke e ditur se mund të mos kenë një bojë zëvendësuese në janar. Një peticion në mbarë BE-në që sfidon ndalimin e dy pigmenteve sipas ligjit të ri të quajtur Save the Pigments ka mbledhur tashmë 170,000 nënshkrime, citon Daylimail.

Ata thonë se rregullat e reja “do të kenë një ndikim të qëndrueshëm negativ në konkurrencën ekonomike të tatuistëve evropianë… dhe do të rrezikojnë seriozisht vetë ekzistencën e këtij profesioni”.

Javanews.al