Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

Makinat do përdorin teknologjinë 5G për të komunikuar, kjo do ndodhë së shpejti

Makinat së shpejti mund të komunikojnë me njëra-tjetrën duke përdorur rrjetin 5G, për të bërë të vetëdijshëm drejtuesit për rreziqet e ardhshme, pretendojnë shkencëtarët.

Interneti i shpejtë do të lejonte transmetimin e shpejtë të informacionit dhe mund t’i bënte shoferët të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme.

Disa prodhues të makinave tashmë janë duke integruar 5G në automjetet e tyre, si mënyrë për të ndihmuar në gjenerimin e automjeteve vetë-drejtuese.

Cars could soon be communicating with each other using 5G to make drivers aware of upcoming hazards, scientists claim (stock)

Ekspertët e Universitetit të Glasgow Caledonian (GCU) besojnë se lidhja me shpejtësi të lartë gjithashtu do të përmirësojë besueshmërinë dhe aftësinë e automjeteve të automatizuara, deri në pikën ku ato do të jenë më të sigurta se makinat manuale që drejtohen sot.

Ata parashikojnë se numri i aksidenteve në trafikun rrugor, i cili sipas Organizatës Botërore të Shëndetit përbën më shumë se 1.3 milion vdekje dhe deri në 50 milion njerëz të plagosur në të gjithë botën çdo vit, do të bjerë në mënyrë drastike.

Ford wants to fit 80 per cent of its 2020 vehicles with its Local Hazard Information Technology (LHI) after a successful European trial of the tech on its Ford Puma

Gjigandi i automjeteve, Ford tashmë po punon në makina të lidhura.

Në fillim të këtij viti, ai zbuloi qëllimin e tij për të përshtatur 80 përqind të automjeteve në vitin 2020, me teknologji që paralajmëron drejtuesit e tyre për aksidentet e ardhshme rrugore, motin e keq dhe bllokimet e trafikut.

Burimi:Daily Mail