Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

Facebook mund të parashikojë 21 probleme shëndetësore

Postimet në Facebook mund të parashikojnë rreth 21 sëmundje dhe gjendje, përfshirë diabetin, hipertensionin, ankthin dhe depresionin, tregon një studim.

Studimi, i botuar në PLOS ONE, përfshin 999 pjesëmarrës të cilët pranuan të ndajnë postimet e tyre të mediave sociale dhe të dhënat mjekësore. Kjo përfshinte një analizë prej rreth 20 milion fjalësh.

Studiuesit përdorën tre modele për të analizuar fuqinë parashikuese për pacientët.

Studiuesit zbuluan se vetëm postimet në Facebook parashikuan të gjitha 21 kushtet, dhe për 10 nga kushtet, Facebook parashikoi më mirë ato në krahasim me informacionin demografik.

“Parashikimet tona nga gjuha kapin diagnozën e diabetit, si dhe parashikimet e bazuara në indeksin e masës së trupit”, thotë autori i lartë H. Andrew Schwartz.

Disa nga të dhënat e Facebook që u gjetën të ishin më parashikuese sesa të dhënat që demografike dukeshin intuitive. Për shembull, gjetjet tregojnë se “pija” dhe “shishet” janë më shumë parashikuese për abuzimin me alkoolin.