Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

10 faktet më interesante rreth trurit të njeriut

1 – Truri është i vetmi organ në trupin e njeriut që nuk ka nerva, pavarësisht nga fakti se ai vepron si komandë qëndrore për sistemin nervor qëndror. Kjo do të thotë që truri i njeriut nuk ndien dhimbje.

2 – Truri i njeriut konsumon 20% të energjisë, përkundër faktit se ai përfaqëson vetëm 2% të peshës së përgjithshme të trupit. Energjia është me rendësi jetike per ruajtjen e qelizave te shëndetshme te trurit.

3 – Numri i neuroneve të pranishme në tru është përafërsisht rreth 100 miliardë, shifër kjo rreth 15 herë më e lartë se popullsia e përgjithshme në tokë. Ky numër i lartë i neuroneve rrit aftësinë e përpunimit të trurit.

4 – Truri i njeriut llogaritet si organi me yndyror në trupin e njeriut. Rreth 60% e trurit është i përbëre nga yndyra. Për më tepër, 75% e masës totale të trurit është e përbëre nga uji i cili rregullon funksionet e ndryshme ne tru.

5 – Neocortex është pjesa e trurit te njeriut qe është përgjegjëse për gjuhen dhe ndërgjegjen. Ajo përbën rreth 76% te trurit te njeriut.

6 – Shume njerëz besojnë se qëniet njerëzore përdorin më pak se 10% te trurit te tyre. Ky është një keqkuptim, sepse çdo pjesë e trurit ka një funksion të njohur.

7 – Gjatë shtatzënisë së hershme, neuronet shumohen në një normë prej 250.000 neurone për minutë.

8 – Rreth 15-20% (750ml) të prodhimit të përgjithshëm kardiak është drejtuar ne tru çdo minutë.

9 – Energjia e konsumuar nga truri është e mjaftueshme për të ndriçuar një llambe të lehtë.

10 – Truri i njeriut nuk është aq i përsosur siç mendohet. Truri i njeriut ka bërë që në shumë raste të mashtroje njerëzit duke bërë që ata të shohin gjerat ndryshe nga realiteti.