Studimi i Oksfordit: Foshnjat që ushqehen me gji më gjatë janë më inteligjentë

Studimi përfshiu më shumë se 7800 fëmijë britanikë të cilët ishin ushqyer me gji për më pak se dy muaj, pastaj dy deri në katër muaj, katër deri në gjashtë muaj ose më shumë se një vit. Studiuesit thanë se ata fëmijë që u ushqyen me gji për kohën më të gjatë – më shumë se një vit – më vonë treguan rezultatet më të mira në testet e të folurit në moshën 14 vjeçare, krahasuar me fëmijët që nuk ushqeheshin me gji për kaq gjatë.

– Këto rezultate mund të jenë shqetësuese për gratë që nuk kanë ushqyer me gji ose nuk kanë mundur të ushqehen me gji. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mbështeten gratë që duan të ushqehen me gji, thotë Dr. Rene Pereira-Elias, përgjegjëse për lindjen.

Ushqyerja me gji shoqërohet me një rritje të inteligjencës tek fëmijët edhe kur merren parasysh faktorët e inteligjencës së nënës së tyre dhe rrethanat socio-ekonomike.