RAPORTI/ Ndotja e ajrit mund të zvogëlojë jetëgjatësinë e njerëzve në Indi

Ndotja e ajrit në Indi është aq e keqe sa mund të zvogëlojë jetëgjatësinë e qindra miliona njerëzve deri në nëntë vjet. Është ky përfundimi i një studimi të ri të publikuar nga grupi kërkimor me bazë në Shtetet e Bashkuara, Instituti i Politikave të Energjisë në Universitetin e Çikagos (EPIC), shkruan CNN.

Raporti zbuloi se të gjithë 1.3 miliardë banorët e Indisë përballen me nivelet mesatare të ndotjes vjetore që tejkalojnë udhëzimet e përcaktuara nga Organizata Botërore e Shëndetit.

Qeveria qendrore indiane njoftoi një fushatë kombëtare për ajrin e pastër në vitin 2019, që synonte të zvogëlonte ndotjen e grimcave në 30% deri në vitin 2024. Por në vitet e fundit, ndotja është përkeqësuar, veçanërisht në shtetin perëndimor të Maharashtra dhe qendrën shteti i Madhya Pradesh, thuhet në raport.

“Kryeqyteti i Indisë Delhi është gjithashtu shumë i ndotur. Banorët e Delhit mund të shohin deri në 10 vjet të shtuar në jetën e tyre nëse ndotja zvogëlohet për të përmbushur udhëzimet e OBSH -së; deri në 7 vjet nëse ndotja plotëson standardin kombëtar të Indisë”, vijon studimi.

Sipas studimit, ndotja e ajrit ka të ngjarë të zvogëlojë jetëgjatësinë e 40% të indianëve që është rreth 520 milionë banorë.

India ka luftuar prej kohësh me problemin e saj të smogut, i cili shkon nga qendrat e mbytura urbane me sasi të mëdha të ndotjes së automjeteve dhe mbeturinave industriale, deri në zonat më bujqësore rurale që vuajnë nga ndotja e shkaktuar nga djegia e të korrave, një praktikë e djegies me qëllim e arave të kultivuara për të përgatitur tokën për të korrat e saj të ardhshme.

Disa faktorë qëndrojnë prapa ndotjes së vazhdueshme, vijon raporti, duke përfshirë industrializimin masiv, kërkesën e jashtëzakonshme të energjisë dhe përdorimin e karburantit fosil.

Në vitin 2019, 21 nga 30 qytetet në botë me ndotjen më të madhe të ajrit ishin në Indi, sipas renditjes vjetore globale të IQAir AirVisual, ku qytetit më i ndotur atë vit ishte Ghaziabad.

Ndotja është një problem rajonal që shtrihet përtej Indisë në Azinë Jugore, Pakistani, India, Nepali dhe Bangladeshi renditen vazhdimisht ndër 5 vendet më të ndotura në botë. Edhe atje, banorët janë gjithashtu të prekshëm nga zvogëlimi i jetëgjatësisë.