10 mësime të fuqishme jetësore nga ‘Alkimisti’

Alkimisti nga Paulo Coelho është një nga librat më të shitur në histori.

Historia e Santiagos, djalë bariu në një udhëtim për të realizuar “Legjendën e tij personale” ka inspiruar njerëz nga e gjithë bota për të realizuar ëndrrat, transmeton portali arbresh.info.

Më poshtë keni dhjetë mësimet jetësore që burojnë nga ky libër i mahnitshëm:

  1. Frika është një pengesë më e madhe se vetë pengesa

“Tregoni zemrës tuaj se frika e vuajtjes është më e keqe se vetë vuajtja. Dhe se asnjë zemër nuk ka vuajtur ndonjëherë kur shkon në kërkim të ëndrrave të saj, sepse çdo sekondë e kërkimit është takimi i dytë me Perëndinë dhe me përjetësinë”.

Çdo kërkim i ri kërkon hyrje në territorin e paeksploruar – kjo është e frikshme. Por me çdo rrezik të madh vjen shpërblimi i madh. Përvojat që fitoni në ndjekjen e ëndrrës suaj do ta bëjnë të gjithën të vlefshme.

  1. Ajo që është “e vërtetë” gjithmonë do të durojë

“Nëse ajo që gjen është bërë me lëndë të pastër, ajo kurrë nuk do të prishet. Dhe gjithmonë mund të kthehesh. Nëse ajo që kishit gjetur ishte vetëm një moment drite, si shpërthimi i një ylli, nuk do të gjesh asgjë kur të kthehesh”.

E vërteta nuk mund të mbulohet nga tymi dhe pasqyra – ajo gjithmonë do të qëndrojë e fortë. Kur po kërkoni për vendimin “të drejtë”, do të jetë ai që i reziston testeve të kohës dhe peshës së presionit.

  1. Thyeni monotoninë

“Kur çdo ditë është e njëjtë me tjetrën, kjo ndodh sepse njerëzit nuk arrijnë të njohin gjërat e mira që ndodhin në jetën e tyre ku çdo ditë lind dielli”.

Mirënjohja është praktika e gjetjes së mirës në çdo ditë. Jeta mund të bëhet lehtësisht e ndenjur, e zakonshme dhe monotone, por ndryshon në varësi të asaj që ne zgjedhim ta shohim. Ka gjithmonë një linjë të artë, nëse e kërkon.

  1. Përqafoni të tashmen

“Sepse unë nuk jetoj as në të kaluarën time, as në të ardhmen time. Jam i interesuar vetëm për të tashmen. Nëse mund të përqendrohesh gjithmonë në të tashmen, do të jesh një njeri i lumtur”.

Nuk ka asnjë pikë kuptimi që të banoni në të kaluarën dhe t’ju lejojë t’ju përcaktojë, as të humbni dhe të shqetësoheni për të ardhmen. Por në momentin e tanishëm, ju jeni në fushën e mundësisë – si do të angazhoheni me momentin aktual do ta drejtoni jetën tuaj.

  1. Suksesi juaj ka një efekt valëzimi

“Kjo është ajo që bëjnë alkimistët. Ata tregojnë se, kur përpiqemi të bëhemi më mirë se ne, gjithçka rreth nesh bëhet edhe më e mirë”.

Rritja, ndryshimi dhe evolucioni janë të endura në strukturën e realitetit. Duke u bërë një version më i mirë i vetes krijon një efekt të valëzuar që përfiton çdo gjë që ju rrethon: stilin e jetës tuaj, familjen tuaj, miqtë tuaj, komunitetin tuaj.

  1. Merreni vendimin

“Kur dikush merr një vendim, ai është me të vërtetë duke u zhytur në një rrymë të fortë që do ta çojë atë në vendet që ai kurrë nuk ka ëndërruar kur ai e ka marrë vendimin e parë”.

Është e lehtë të kapesh nga të panjohurat dhe detajet më të imta të ëndrrave tuaja. Veprimet do të rrjedhin jashtë besimit në vendimin tuaj; ulja në gardh nuk ju shpie askund.

  1. Jini jorealist

“Unë shoh botën në termet që unë do të doja të shihja të ndodhte, jo se çka në të vërtetë bëhet”.

Disa nga shpikjet më të mëdha nuk do të kishin ndodhur nëse njerëzit zgjedhin të pranojnë botën ashtu siç është. Arritjet dhe novacionet e mëdha fillojnë me një mendim që injoron të pamundshmen.

  1. Ngrihuni sërish në këmbë

“Sekreti i jetës megjithatë është që të rrëzohesh shtatë herë e të ngritesh tetë”.

Sepse hera e tetë mund të jetë zbulimi juaj. Disa nga romanet më të mëdha në histori u botuan pasi morën qindra kundërshtime. Fatmirësisht, këta autorë kurrë nuk hoqën dorë.

  1. Fokusohuni në rrugëtimin tuaj

“Nëse dikush nuk është ajo që të tjerët duan që ata të jenë, të tjerët bëhen të zemëruar. Gjithkush duket se ka një ide të qartë se si njerëzit e tjerë duhet të udhëheqin jetën e tyre, por askush për vetveten”.

Është e lehtë të ndikohesh nga të tjerët, por do të jeni të mjerë nëse përfundoni duke jetuar jetën e dikujt tjetër. Nuk ka asgjë të keqe me marrjen e këshillave dhe të mësuarit nga të tjerët, por sigurohuni që ajo të përputhet me dëshirat dhe pasionet tuaja.

  1. Gjithmonë vepro

“Është vetëm një mënyrë të mësosh. Duke vepruar”.

Ju mund të studioni, lexoni dhe dëgjoni derisa fytyra juaj të marrë ngjyrë blu, por përvoja e plotë është kur ju veproni, dhe lejoni gomën të takohet me rrugën (thënie). Posa të keni marrë shenjën, tërhiqeni këmbëzën.