Çmimi Nobel për Letërsinë 2022 i jepet Annie Ernaux

Akademia e Suedisë e Suedisë ka bërë të ditur që Annie Ernaux i jepet çmimi Nobel për Letërsinë 2022.

Në pritje të Nobelit, hipoteza nga më të ndryshmet kishin qarkulluar si gjithmonë. Ndër emrat që përsëriten nga viti në vit janë autori japonez Haruki Murakami; shkrimtari anglo-indian Salman Rushdie, autor i vargjeve satanike më të shitura, viktimë e një goditjeje me thikë gushtin e kaluar; mbreti i tmerrit Stephen King; mjeshtri amerikan i letërsisë Don DeLillo; autori francez Michel Houellebecq.

Dhenë mënyrë jo të rregullt shkrimatrë të tjerë të njohur si Milan Kundera, Annie Ernaux, Peter Nadas, Chimamanda Ngozi Adichie, Edna O’Brien, Elena Ferrante.

Ndër emrat e nxehtë të vitit 2022 ishin ata të hungarezit László Krasznahorkai, norvegjezezit Jon Fosse dhe ruses Lyudmila Ulitskaya.

Çmimet Nobel të viteve të kaluara

Pavarësisht nga cilët ishin ata më të favorizuarit dhe emrat në listë, Nobel-in mund ta marrë edhe një i jashtëm.

Ky është rasti i dy nobelistëve të fundit. Në vitin 2021 shkrimtari i natyralizuar britanik nga Tanzania, Abdulrazak Gurnah, profesor emeritus i letërsisë angleze dhe postkoloniale në Universitetin e Kentit, autor i dhjetë romaneve.

Në vitin 2020, poetja e diplomuar dhe tashmë fituese e çmimit Pulitzer, Louise Glück, amerikane, e shpërblyer “për zërin e saj të pagabueshëm poetik që me bukurinë e rreptë e bën universale ekzistencën e individit”.