Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

Njihuni me shtetin ku studentët detyrohen të mbjellin 10 fidanë për t’u diplomuar

Kongresi Filipinas ka miratuar një ligj të ri që kërkon që çdo student të mbjellë 10 pemë për t’u diplomuar. Ligji, i quajtur “Trashëgimia e Diplomimit për Aktin e Mjedisit 2016” – u prezantua nga kongresmeni Gary Alejano për të promovuar “përgjegjësinë ndër gjenerata” mbi mbrojtjen e mjedisit.

“Janë mbi 12 milionë studentë të diplomuar nga shkollat fillore, pothuajse 5 milionë studentë që mbarojnë shkollën e mesme dhe pothuajse 500,000 të diplomuar nga kolegji çdo vit. Kjo nismë, nëse zbatohet siç duhet, do të sigurojë që së paku 175 milionë pemë të reja çdo vit. Nëse vazhdohet me këtë ritëm mund të mbillet në vetëm një brez, jo më pak se 525 miliardë pemë”,  – tha Gary Alejano.

Sipas ligjit, Departamenti i Arsimit i vendit është përgjegjës për zbatimin e rregullave të reja, ndërsa të tjerët, siç janë Departamentet e Mjedisit dhe Bujqësisë, do të krijojnë kopshte, furnizime me fidanë si dhe do identifikojnë vendet e përshtatshme të mbjelljes dhe do të monitorojnë progresin e pemëve.

Alejano tha se edhe në qoftë se shkalla e mbijetesës së pemëve ishte 10%, kjo do të ishte ende 525 milionë pemë shtesë në vend.

“Edhe me një normë mbijetese prej vetëm 10%, kjo do të thoshte se 525 milionë pemë shtesë do të ishin në dispozicion për të rinjtë që do të gëzonin, kur të merrnin mantelin e udhëheqjes në të ardhmen”.

Ai shtoi se këto pemë do të bëhen trashëgimi e gjallë e nxënësve për mjedisin dhe brezat e ardhshëm.