HISTORIKE/ Me 245 km në orë mes dy tuneleve, shumë e guximshme (PAMJE)

 Ky është momenti kur një pilot guximtar bëri histori duke fluturuar me aeroplanin e tij nëpër dy tunele, ndërsa shkonte me 245 kilometra në orë. Arritja thumbuese – e cila vendosi pesë rekorde të reja botërore – nuk ishte provuar kurrë më parë derisa piloti marifet Dario Costa nga Italia fluturoi të shtunën avionin e tij të modifikuar posaçërisht Zivko Edge 540 përmes sistemit Tunnel Pass pranë Stambollit, Turqi. Aftësia e saktë ishte e nevojshme pasi Costa mbante një lartësi prej më pak se tre metra me beton të fortë që rrethonte avionin e tij nga të gjitha anët ndërsa fluturonte përmes dy tuneleve në autostradën Marmara Veriore në Catalca Mevki.

Pavarësisht nga një erë e kryqëzuar, piloti marifet i Red Bull lundroi në mënyrë të përsosur aeroplanin e tij përmes tunelit 360 metra dhe në një të dytin më të gjatë, i cili mati 1,160 metra. E gjithë marifeti u desh 43.44 sekonda për të përfunduar, me Costa duke festuar me një lak 360 gradë dhe duke grushtuar grushtin e tij në kënaqësi pasi doli në ajër të hapur.

Atij iu dhanë pesë certifikata të Rekordeve Guinness për tunelin më të gjatë të fluturuar me një aeroplan, fluturimin e parë të aeroplanit përmes një tuneli, fluturimin më të gjatë nën një pengesë të fortë, fluturimin e parë të aeroplanit përmes dy tuneleve dhe ngritjen e parë të aeroplanit nga nje tunel. Pasi e preku, Costa tha se ishte ‘shumë emocional’ për arritjen e tij, e cila ishte më shumë se një vit në planifikim dhe kërkonte një ekip prej 40 personash.