Ushtrimet në shtëpi mund të ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të luftojë koronavirusin

Ushtrimet kanë shumë përfitime të dëshmuara shëndetësore, nga ulja e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare deri në përmirësimin e gjendjes shpirtërore, madje edhe një sistem imunitar më të fortë.

Ekzistojnë shumë teori se si ushtrimet rrisin sistemin imunitar dhe ka të ngjarë që kjo të ndodhë në disa mënyra të ndryshme. Ja çfarë duhet të dini, dhe si mund të ushtroheni në mënyrë të sigurt gjatë pandemisë koronavirus.

Ushtrimet rrisin imunitetin dhe mund të ndihmojë në luftimin e infeksioneve

Ushtrimet mund të rrisin rrjedhën e gjakut, të ndihmojë pastrimin e baktereve nga rrugët e ajrit tuaj, rregullojne temperaturën e trupit, të forcojë antitrupat për të ndihmuar në luftimin e infeksionit dhe për të zvogëluar hormonet e stresit.

Ushtrimet gjithashtu bëjnë që qelizat imune të jenë më efektive, thotë Farshad Fani Marvasti, MD, drejtor i shëndetit publik në Kolegjin e Mjekësisë në Universitetin e Arizonës.

Ushtrimi i rregullt zvogëlon inflamacionin, duke lejuar që sistemi imunitar të performojë më mirë. 

Ushtrimi i rregullt përmirëson reagimin imunitar dhe përmirëson shënuesit imunitar,” thotë Joshua Scott, MD, mjek i mjekësisë sportive të kujdesit parësor në Institutin Cedars-Sinai Kerlan-Jobe në Los Angeles. Për shembull, këta shënues të përmirësuar përfshijnë Interleukin 6, një proteinë që ndihmon trupin t’i përgjigjet dëmtimit.

Një përmbledhje shkencore e vitit 2019 zbuloi se ushtrimet me intensitet të moderuar  janë të lidhura me normat më të ulëta të infeksioneve të traktit të sipërm respirator, i cili përfshin viruse si gripi dhe ftohja e zakonshme. Për shembull, një studim i vitit 2018 për 1413 persona në Kinë zbuloi se ata që raportuan të ushtroheshin të paktën tre herë në javë zvogëluan mundësinë e tyre për të ftohur me 26%.

Një studim tjetër i vitit 2018 për 390 persona zbuloi se ata që ishin trajnuar me një regjim tetë javesh të ushtrimit të moderuar ulën rrezikun e sëmundjes akute të frymëmarrjes me 14%, dhe numrin e ditëve të sëmura me 23%, krahasuar me njerëzit që nuk morën stërvitje stërvitore.

Si të ushtroheni në mënyrë të sigurt gjatë pandemisë koronavirus

Sipas udhëzimeve nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të rriturit e shëndetshëm duhet të synojnë të marrin të paktën 150 minuta stërvitje të moderuar çdo javë – të cilat mund të përfshijnë aktivitete si ecja, joga ose kopshtaria.

Por, edhe sasitë e vogla të ushtrimeve mund të ndihmojnë në forcimin e sistemit tuaj imunitar. “Ndërsa 10 minuta shtesë në këmbë në ditë ose 1.000 hapa mund të kenë një ndikim të madh,” thotë Marvasti.

Ushtrimi gjatë pandemisë mund të jetë i ndërlikuar me urdhra të qëndrimit në shtëpi dhe palestra të mbyllura. Scott thotë se është më e rëndësishmja që të ndiqni udhëzimet për distancimin shoqëror – ushtrimi mund të ndihmojë në ndërtimin e imunitetit dhe reagimit tuaj, por nuk do t’ju ndalojë plotësisht të sëmureni nëse ekspozoheni direkt në mikrob.

Shumë shtete po lejojnë banorët të shkojnë jashtë për të ushtruar. Vetëm mos harroni, nëse bëni ushtrime jashtë, sigurohuni të lini të paktën gjashtë metra hapësirë midis jush dhe kujtdo tjetër.

Burimi: Ora News