Si po e vuajnë kafshët në kopshte zoologjike karantimin njerëzor

Pandemia e Covid-19 ka mbyllur miliona njerëz në shtëpitë e tyre, e për këtë arsye, administratat e kopshteve zoologjike në të gjithë botën thonë se kafshët po e vuajnë këtë mungesë shoqërie nga mosvizitushmëria njerëzore për gati dy muaj.

Kjo është arsyeja pse në kopshtin zoologjik Phoenix, rojet “drekojnë” rregullisht me elefantë dhe orangutanë ose vizitojnë një zog mjaft të vetmuar që është shumë miqësor në rrethana normale.

Dublin Zoo thotë se kafshët gjithashtu duket se janë në gjendje çudie dhe po kërkojnë vizitorë.

“Ata vijnë tek unë dhe më shikojnë me habi. Ata janë mësuar me vizitorët,”  tha drejtori i kopshtit zoologjik të Dublinit Leo Oosterweghel për Irish Times.

Pa vizitorë, disa kafshëve u mungon stimulimi, tha Paul Rose, një ekspert i sjelljes së kafshëve dhe pedagog në Universitetin e Exeter, për BBC.

Linda Hardwick, një eksperte për komunikimet e kafshëve, tha që u vu re se “më shumë kafshë sociale janë mjaft të vetmuara. Me këtë, dua të them se atyre u mungojnë vizitorëve”.

Në kopshtin zoologjik Wildfoël & Wetlands Trust në Slimbridge, kujdestarët kujdesen për rosat dhe patat në të njëjtën mënyrë siç bëjnë vizitorët normalisht.

Por ndërkohë, disa kafshë kanë “harruar njerëzit”. Këto janë ngjala në Aquarium Sumidi të Tokios.

Meqenëse nuk ka pasur asnjë vizitor që nga shpërthimi i epidemisë, ngjalat janë shpërqendruar nga njerëzit, duke bërë që ata të futen në rërë sa herë që gjendet një punonjës akuariumi.

A do të tronditen kafshët kur gjithçka të kthehet si më parë? Paul Rose thotë se ai beson se shumica e kafshëve do të jenë të vetëdijshëm për ndryshimet në ritmin e tyre të përditshëm.

Konsiderimi i hapjes graduale të kopshteve zoologjike është një zgjidhje e mirë, në mënyrë që kalimi nga heshtja në zhurmë të mos jetë shumë e shpejtë.

“Prania e rregullt e stafit të kopshtit zoologjik do të thotë që njerëzit nuk do të jenë të panjohur për ta,” thotë Rose. /tesheshi.com/