Në cilat vende të BE u shtrenjtua buka më së shumti?

Çmimet e bukës në BE u rritën mesatarisht me 18 për qind në gusht për shkak të luftës në Ukrainë, më i larti që nga publikimi i të dhënave nga Zyra Evropiane e Statistikave.

Në gusht të vitit të kaluar, çmimi mesatar i bukës në BE ishte tre për qind më i lartë krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë, njoftoi Eurostat, i cili mbledh të dhëna nga viti 2017.

Rusia dhe Ukraina janë eksportuesit kryesorë të grurit, eksporti i të cilave pengohet nga bllokimi i porteve të Detit të Zi. Nga ana tjetër, Rusia humbi aksesin në portet në Detin Baltik përmes të cilave eksportonte amoniak, një përbërës kyç për prodhimin e plehrave azotike. Stimuloi një rritje të fortë të çmimeve të grurit në bursat botërore, gjë që u ndje edhe në BE.

Krahasuar me gushtin e vitit të kaluar, çmimi i bukës u rrit më së shumti në Hungari, me 66 për qind. Pasojnë Lituania, me bukë më të shtrenjtë me 33 për qind dhe Estonia dhe Sllovakia, ku çmimi u rrit me 32 për qind. Shumë afër tyre është edhe Kroacia, ku çmimi i bukës në gusht të këtij viti ishte 31 për qind më i lartë se në të njëjtin muaj të vitit 2021, tregojnë tabelat e Eurostat.

Buka u bë më pak e shtrenjtë në Francë

Polonia dhe Letonia janë gjithashtu në grup me bukë afërsisht 30 për qind më të shtrenjtë se në gusht të vitit të kaluar. Rritja e çmimit të bukës në Gjermani dhe Slloveni, partnerë të rëndësishëm tregtarë kroatë, është më afër mesatares në Union, sipas të dhënave të Eurostat.

Rritja më modeste e çmimit të bukës është shënuar në Francë, me tetë për qind, e ndjekur nga Holanda dhe Luksemburgu, ku çmimi është rritur me 10 për qind. Çmimet e bukës në BE janë rritur vazhdimisht që nga fillimi i vitit dhe në shkurt, kur filloi pushtimi rus në Ukrainë, ishin mesatarisht 8.3 për qind më të larta se në të njëjtin muaj të një viti më parë.

Në kategorinë e bukës dhe drithërave, çmimet në gusht janë mesatarisht 16,6 për qind më të larta krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, që paraqet rritjen e tyre më të madhe që nga janari i vitit 1997, sipas të dhënave të Eurostat.Çmimet në Gjermani po thyejnë rekorde

Rritja e çmimeve të prodhimit në Gjermani shënoi një rekord të ri në gusht, e nxitur nga çmimet e energjisë, treguan të dhënat e publikuara nga Destatis.

Çmimet e prodhimit gjerman u rritën 45.8 për qind në gusht krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, më së shumti që nga viti 1949 kur zyra gjermane e statistikave filloi publikimin e të dhënave, duke tejkaluar një rritje rekord prej 37.2 për qind në korrik. Krahasuar me muajin korrik, ato janë më të larta me 7.9 për qind, që është rritja më e lartë që prej publikimit të raporteve të Destatis. Në muajin korrik, ato u rritën në baza mujore me 5.3 për qind.

Në gusht, çmimet e energjisë ishin më shumë se dy herë më të larta se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Në nivel mujor ato janë rritur me 20.4 për qind. Energjia elektrike për shpërndarësit është shtrenjtuar pothuajse katër herë, ndërsa gazi është bërë tre herë më e shtrenjtë që nga gushti i vitit të kaluar.

Edhe qumështi, mishi, kafeja po shtrenjtohen…

Pa përfshirë çmimet e energjisë, çmimet e prodhimit ishin 14 për qind më të larta.

Si pasojë e rritjes së çmimit të energjisë, çmimet e produkteve të ndërmjetme shënuan rritje të ndjeshme me 17,5 për qind, por edhe të mallrave të konsumit afatgjatë dhe jo të qëndrueshëm me përkatësisht 10,9 dhe 16,9 për qind.

Produktet ushqimore u rritën me 22.3 për qind dhe gjalpi u rrit me 74.6 për qind krahasuar me gushtin e kaluar. Rritje kanë shënuar edhe çmimet e prodhimit të vajrave bimorë të papërpunuar, me 51.4 për qind. Qumështi dhe kafeja u shtrenjtuan me një të tretën dhe mishi pa shpendë me një të katërtën më të shtrenjtë se në gusht 2021.