“KUJTIME”/ Galeria Kombëtare e RMV-së më 11 nëntor do të hapë ekspozitën të artistit Burim Myftiu

Galeria Kombëtare e RMV-së do të hapër ekspozitë më 11 nëntor 2021 në orën 19:00 në objektin Çifte Amam. Ekspozita me titull “Kujtime” e autorit Burim Myftiu është kryesisht në mediumin e fotografisë, instalacionit dhe videoprojeksionit, transmeton Portalb.mk.

“Modeli është personazhi kryesor i këtij projekti konceptual. E prezantuar përmes fotografive, instalimeve dhe videoprojeksioneve, modeli na çon në një kohë tjetër. Gjatë luftës në Kosovë. Një luftë që sjell shkatërrime të mëdha, vuajtje, shembje ndërtesash e dyqanesh, si dhe humbjen e jetëve njerëzore. Modelet kanë një rol të dyfishtë ose të trefishtë për Burim Myftiun, ai përpiqet t’u japë një detyrë të re modeleve përmes këtyre fotove, një funksion tjetër i ndërtuar në një koncept. Rrobat e tyre janë pothuajse të padukshme, duket se po përpiqen të mbulojnë dhe maskojnë gjendjen e tyre shpirtërore, kujtimet dhe të gjitha ato përvoja të tmerrshme nga e kaluara”, thuhet në njoftimin e Galerisë Nacionale.

Modelet e filmuara nga Burim Myftiu, thuhet më tej në njoftim, nuk reklamojnë më veshjet, por me shprehjet e fytyrës, me gjymtyrë të thyera, hundë dhe sy të pazakontë, pranojnë një histori, zhgënjim dhe tmerr. Në instalimet në të cilat modeli paraqitet në formën e një kukulle, tema është e njëjtë si në fotografi – dhimbja dhe zhgënjimi me realitetin janë parësore. Kjo pasohet nga një video instalacion ku shfaqen personazhet imagjinare të modeleve, dëshmitarë të një ëndrre të thyer.

Autori përmes veprave të tij dënon dhunën. Asnjë dhunë në botë nuk ka arsyetime, vetëm justifikime

Përmes këtyre fotografive, instalacioneve dhe videoprojeksioneve, autori flet hapur për mohimin e gjenocidit dhe mohimin e vuajtjeve dhe tragjedisë njerëzore.

Burim Myftiu është lindur në vitin 1961 në Prizren. Ai është artist, fotograf, kurator dhe pedagog. Ai jeton dhe punon në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe në Republikën e Kosovës.

Ka diplomuar në Fakultetin Filologjik, Gjuhë dhe Letërsi Angleze, Universiteti i Prishtinës, Prishtinë, Kosovë Specializohet në Fotografi, Instituti i Fotografisë, NIIP, Nju Jork, SHBA

I diplomuar në Arte Vizuele, Universiteti AAB, Prishtinë, Master në Kosovë në Arte Vizuele, Universiteti AAB, Prishtinë, Kosovë.

Ai ka fituar disa çmime.

Kuratore e projektit është Tatjana Bundalevska, kurator në Galerinë Kombëtare të  Maqedonisë së Veriut.