Schoolture TV

Dritare kulturore për të rinjtë

Sindikati i Pavarur për Arsim dhe Shkencë kërkon rritje të pagave të arsimtarëve

Sindikati i Pavarur për Arsim dhe Shkencë (SPAS) përshëndeti sot vendimin e Qeverisë dhe Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale për rritjen e pagave të punonjësve të kopshteve. Ata konsiderojnë se pagat e punëtorëve të arsimuar janë nën mesataren e pagës mesatare në vend. Ata kërkojnë nga qeveria dhe Ministria e Arsimit që të rrisin pagat e arsimtarëve, të jenë të ngjashme ose të njëjta me rritjen e punëtorëve në kopshte, transmeton A1on.

“Ne e dimë se pagat e mësuesve kanë qëndruar të njëjta për një kohë të gjatë, përveç një rritje të vogël prej pesë përqind nga një vit më parë. Në të kaluarën, rritje të tilla vështirë se kanë ekzistuar”, tha Nënkryetari i SPAS-së, Enver Ajdini, para hapësirave të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës.

Ai shtoi se rritja e paralajmëruar e pagave prej 5% për arsimtarët nuk është zgjidhja për problemet e arsimit. Ai theksoi se mësuesit janë në kufijtë e ekzistencës dhe motivimi i tyre në punë po zvogëlohet. Në vend që mësuesi të përqendrohet në zhvillimin e tij profesional dhe karrierë, tha ai, ai është më i përqendruar në mënyrën e pagimit të faturave.

“Ne si mësues nuk mund të motivojmë brezat e ardhshëm të studiojnë dhe të bëhen mësues. Për shkak të këtij fakti kohët e fundit kemi një mungesë të stafit, veçanërisht në fushat e matematikës, kimisë, fizikës, etj. Në shumë shkolla për shkak të mungesës së stafit, orari i punës në këto lëndë është zvogëluar, dhe mbase në disa shkolla këto lëndë do të anulohen sepse nuk ka njeri për të dhënë mësime”, tha Ajdini.

Ai informoi se SPAS është anëtar i Konfederatës së Organizatave Sindikale dhe së bashku me ta po planifikojnë hapat e ardhshëm. Ai njoftoi se ata do të paraqisnin një kërkesë për takime me ministrinë e përkatëse dhe ministrin përkatës.